RUSKINJA TRAŽI TELO BRATA KOJI STRADAO NA KOŠARAMA: Napisao je da će DATI ŽIVOT za Srbiju, jedna stvar je POSEBNA
Košare, Foto: Shuterstock

potresno

RUSKINJA TRAŽI TELO BRATA KOJI STRADAO NA KOŠARAMA: Napisao je da će DATI ŽIVOT za Srbiju, jedna stvar je POSEBNA

Prateći novi trag, stigla je juče do Kruševca

Objavljeno: 18:17h

Dvadeset pet godina Helena Glebovna Bulah iz Rusije ne odustaje od potrage za bratom koji je nestao u rejonu Košare 19. maja 1999. godine. Prateći novi trag, stigla je juče do Kruševca.

- Moj brat je rekao da ide u Srbiju u redovnu vojsku. Na ruskoj televiziji smo videli obaveštenje, sliku, da su ga našli mrtvog sa dokumentima i kartom kojom je došao do Budimpešte i otišao za Srbiju - ispričala je Helena.

Vitalij Glebovič Bulah u Srbiju je došao polovinom aprila 1999. sa grupom dobrovoljaca iz Rusije. Stavljen je pod komandu regularnih vojnih snaga tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i bio je u jedinici koja je učestvovala u odbrani Košara. Nestao je u oružanoj akciji 19. maja.

Njegova sestra navodi da porodica dugo nije mogla ni sa kim da stupi u kontakt. Onda su došli do komandanta Ljubinka Đurkovića, koji im je dao sve potrebne informacije.

- Ja sam došla da dam krv za analizu DNK kako bih pronašla brata. Neću odustati - poručuje Helena Glebovna Bulah.

Penzionisani pukovnik Vojske Srbije, komandant Drugog bataljona 125. motorizovane brigade Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije Ljubinko Đurković kaže da je njegova moralna obaveza da pomogne.

- Mi smo imali određenih problema da stupimo u komunikaciju sa porodicom, konkretno sa Helenom. To je moja moralna obaveza, ja sam bio komandant svima njima. Vitalij je u pismu, kada je stigao polovinom aprila iz Peći, poslao i doslovce rekao i napisao da će poginuti za Srbiju i ako pogine da zauvek ostane u Srbiji. I sada ja apelujem na gradonačelnika Kruševca, na lokalne vlasti na Zlatiboru i Raški, da nađemo mogućnost, kada se porodica izjasni o tome, da posvetimo jedan memorijal tom junaku koji je poginuo za Srbiju. Ostavio je ovde srce, ostavio život, a i porodica sada kaže da je njihovo srce uz Srbiju - ističe pukovnik Đurković.

Iz komisije za nestala lica Vlade Srbije očekuju relativno brzu identifikaciju, s obzirom na to da je sestra Vitalija Bulaha dala krvne uzorke za DNK analizu.

- Imamo naznake da su posmrtni ostaci možda u mrtvačnici u Prištini. Tamo ima ostataka preko 350 ljudi. Poslednji borac koji je identifikovan sa Košara je Zoran Veselić. Oni su zajedno nestali i posmrtni ostaci su bili u mrtvačnici. S obzirom na to da imamo saradnju sa prištinskim ekspertima, krv će otići u Hag, u Holandiju, a tamo će Međunarodna komisija za nestala lica raditi poređenje sa svim koštanim uzorcima koji su iz mrtvačnice. Tako da očekujemo brzu identifikaciju - rekao je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović.

Helena Glebovna je obišla Kruševac, položila venac i upalila sveću kraj spomenika Braniocima otadžbine 1998–1999. godine. Tu je upisano i ime njenog brata Vitalija. Obišla je i spomen-sobu herojske 125. motorizovane brigade.

Bonus video:

03:33

TREĆI SVETSKI RAT MOŽE DA IZBIJE SVAKOG ČASA, LJUDI MASOVNO KUPUJU OVO! Ekskluzivno iz Kalifornije za Kurir: Moguće je spasiti se

(Espreso/Politika/Preneo: D. M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.